Östmans Gård

Det dagliga arbetet i ladugården görs av Jonas Östman och fästmön Erika. Vår far Göran Östman hjälper till med underhållet och ladugården när det behövs, medan vår mor Birgitta Östman sköter om gårdens eget mejeri. På gården i Karvsor i Vörå, finns över 100 kor. Av mjölken tillverkas pastöriserad ohomogeniserad gårdsmjölk som säljs i 1 liters förpackningar. Även nötköttet som säljs på Gårds Smak kommer från Östmans Gård. Köttet hängmöras i 1,5 - 2 veckor. Delarna vi hängmörar är: ytterstek, innerstek, hörnstek, entrecote, ytterfilé, innerfilé och rostbiff. Resten använder vi till att göra grytbitar och malet kött. Köttet styckas och packas vid Tajma i Kållby.

 

Hannus Gård

På Hannus gård är det Kjell-Erik Hannus som äger gården och hans styvson Tony Stenberg som hjälper till med det dagliga arbetet samt sådd och tröskning. Svingård som är belägen i Karvsor by odlar ca 200 hektar själv och har också entreprenadverksamhet som även vi på Östmans gård använder oss av. Grisköttet som kommer från Hannus gård djupfryses. I framtiden har vi som plan att kunna ge flera möjligheter till korv och smörgåspålägg med deras griskött.

 

Björkens Ab

Björkens är ett familjeägt köttförädlingsföretag från Kronoby. Familjen består av Marianne och Steve Björk samt deras söner Jonas och Mats med familjer. De bor alla i Kronoby och deras affärsidé går ut på att de är med i hela kedjan, från havre- och kornfälten till sädesgrisköttet på matbordet. 

Björkens klimatsmarta tankesätt att odla grisarnas föda på egna fält och att ha enbart några tiotal kilometer mellan lantgård, slakteri och köttförädling, passar konceptet bra för Gårds Smak.

 

Granös Grönsaker Ab

På Granös Grönsaker är det Ulf som är ägare och Emma och Sebastian Ring som är produktionsledare.

Företaget har 11a anställda som jobbar med det dagliga arbetet. Växthusets totala yta är 12 000m2. Företaget har många olika sorters tomater och är en föregångare i Finland när det gäller att testa nya intressanta tomater. Granös Grönsaker har ensamrätt på honungstomat i Finland, du kan hitta den i vår webbshop.

Tomaterna plockas plantmogna och levereras alltid röda och färska.

Hemsidan till Granös Grönsaker är www.ggvihannes.fi/.

IM Flowergarden

Flowergarden som finns i Pörtom ägs av Ingvald och Marina Bergström. 2012 bytte de om från blomodling till salladsodling. År 2014 utökade de även till örter och har idag en växthusyta på 2700m2 med två anställda. De packar alla produkter själva i ett litet packeri som sitter ihop med växthuset.

 

Jakobssons

Jakobssons ekogård som finns i Jeppo odlar våra ekologiska morötter. Odlarna heter Glenn och Mats Jakobsson. Glenn och Mats odlar även ekopotatis och driver uppfödning av mjölkrastjurar. Bröderna har ett litet packeri på gården och har sedan länge paketerat sina egna morötter och potatisar. Gården har varit i ekologiskt bruk sedan år 1982.

 

Granholms Grönsaker

Granholms Grönsaker finns i Petsmo där huvudodlarna är Tony och Rebecca Granholm. Gården har även spannmålsodling och de föder även upp slaktsvin. På gården skördar man dessutom spannmål av andra odlare i närregionen för att få tillräckligt med foder till slaktsvinen över våren och sommaren. Granholms Grönsaker skalar, tvättar och packar alla sina produkter själv. 

 

Kvarnfors Gård

Kvarnfors Gård är belägen i Pörtom. Gården ägs av Tobias Dahlblom som sköter lantbruket och Erica Dahlblom som tar hand om försäljning och marknadsföring av äggproduktionen. Gården har också en anställd som hjälper till där det behövs. Hönorna på gården är frigående vilket ger djuren möjlighet till ett mera naturligt beteende. Mer information hittar du på deras hemsida. www.dahlblom.fi/sv

 

Thomas Jakobssons eko gård

Thomas Jakobssons ekologiska gård finns i Jussila. På gården föder de även upp ekogrisar. Thomas odlar cirka 15 hektar ekopotatis och resten av åkerarealen odlas som foder till ekogrisarna. Thomas packar sin potatis själv i ett eget packeri medan grisköttet paketeras hos Tajma slakteri och därefter sätter han köttet i sitt fryslager.

Jungells potatis

Jungells gård finns i Jeppo. Ägaren till gården är Mikael Jungell. Mikael odlar 10 hektar potatis och paketerar all den potatis han säljer till oss i sitt eget packeri. Mikaels föräldrar Sonja och Erik deltar oftast i försäljningen av hans potatis dem kan man också hittar på olika marknader runt om i Österbotten. Den vanligaste potatissorten Mikael odlar kallas för Melody.

 

Granholms`s

Granholm's sylter och marmelader är tillverkade av tomater, äpplen, olika skogsbär samt odlade bär som odlats rent och naturligt. Skogsbären har vuxit vilda i Österbottens skogar och skärgård och mognat under de långa nordiska sommardagarna. De ljusa sommarnätterna har gett dem den säregna och fräscha aromen. Företaget finns i Särkimo och ägs av Monica och Samuel Granholm.

 

FinneFarm

Finne farms ägs av Eivor och Christer Finne. Deras gård finns i Solf och deras motto är att förse kunderna med så högkvalitativa och välsmakande produkter som kan odlas på deras breddgrader till en rimlig kostnad, samt att förvalta odlingsjorden så att bördigheten hålls så hög som möjligt och miljöpåverkan så låg som möjligt till gagn för kommande generationer.

 

Ylimartimon lähijuustola

Ylimartimon lähijuustolas mejeri finns i Lillkyro. Mejeriets ägare är Merja och Pekka Ylimartimo. De hade förut egen getproduktion men satsar nu fullt ut på att tillverka högkvalitativa mjölkprodukter av komjölk. De tar sin mjölk från Valio två gånger i veckan, på samma gång som Valio kör ihop mjölk från lokala mjölkproducenter.

 

Strökeriet

Strökeriet ägs av Victor Snellman och Conny Wiik. Rökeriet finns i Nykarleby centrum medan Conny och Victor själv fiskar i Nykarleby skärgård. När deras egen fisk inte räcker till så köper de in fisk av lokala fiskare som fiskar längs Österbottens kust. De röker bland annat lax, abborre och sik. De har också specialprodukter så som fiskröra och fiskfärsbiffar.

 

Österåkers honung

De som jobbar med Österåkers honung är Maria och Jens Österåker. Det här är deras bidrag till att rädda världen och de erbjuder samtidigt äkta honung. Vi har 60 producerande bisamhällen. Våra bikupor finns i Korsholm, alltid placerade långt från livligt trafikerade vägar och ofta i gårdsmiljö.
De vill alltid tänka kvalitet framom kvantitet. De vill orka ta hand om bina på bästa sätt, tycka det är roligt och aldrig frestas att ta genvägar på grund av stress. ”För oss är det viktigt att erbjuda en produkt som är äkta från början till slut”. Honungen värms aldrig upp, den rörs väldigt sparsamt och innehåller inget annat än honung.

Dalbo Must

Dalbo Must är ett gårdsmusteri i Socklot by, utanför Nykarleby. Ägarna heter Charlotta och Dennis Sundqvist, Janet och Stefan Backman. På gården bor och jobbar två generationer tillsammans med att tillverka must av trädgårdsäpplen. Främst mustar vi kundernas egna äpplen, men vi köper också in äpplen som kunderna inte har behov av. Musten säljs i 3-liters ”bag-in-box”-förpackningar och innehåller inga tillsatsämnen alls, bara 100% kallpressad och pastöriserad äppelmust! Eftersom äppelsorterna varierar i enlighet med tillgången på äpplen, får all must en egen, unik smak. I framtiden vill vi utöka vår egen äppelodling för att kunna erbjuda sortspecifik must och även äppelcider!

Hemmanet

Ägaren till gården är Kristian Bengts. Kristian har jobbat fram ett unikt koncept med grönbetande ängskalkoner från Hemmanet. På gården sätts fåglarnas välbefinnande först så under sommarmånaderna går kalkonerna ute i den friska kustluften dygnet runt. På Hemmanet jobbar Kristian, hans far och de anställda som varierar i antal beroende på säsongsarbetet.

 

Träskkulla Ekobeef

Träskkulla gård är en EU-ekologiskt certifierad gård i Lövö, Pedersöre. De som driver gården heter Pia och Tomas Nyström och tidvis har vi hjälp av utomstående. De har nästan 200 biffdjur av rasen Simmental och odlar ca. 150 hektar. Främst odlas vall för att få gräs åt djuren.

 

Deras biffdjur går ute hela betessäsongen och betar gräs och örter i hagarna. Övrig tid tillbringar de i lösdriftstall där de äter ensilage som är skördat på gården. Djuren är mycket lugna och har stora områden att beta nära gården. ”Vi kan med gott samvete säga att köttet kommer från lyckliga djur.