TUOTTAJAT

Vet du vem som producerat just din mat? Det vet vi, vilken rikedom det är i dagsläget att faktiskt veta varifrån ens mat kommer och dessutom kunna vara säker på att produktionen går schyst till. Gårds Smak strävar alltid till att hitta lokala producenter som kan leverera produkter som ni efterfrågar! Du hittar mer information om våra producenter här.

Päivittäisen työn navetassa tekevät Jonas Östman ja morsian Erika. Isämme Göran Östman auttaa ylläpidossa ja navetassa tarvittaessa, kun äiti Birgitta Östman huolehtii tilan omasta meijeristä. Vörån Karvsorin tilalla on yli 100 lehmää. Maito on valmistettu pastöroidusta homogenoimattomasta maidosta, jota myydään 1 litran pakkauksissa. Myös Gårds Smakissa myytävä naudanliha on peräisin Östmans Gårdilta. Liha ripustetaan pehmeäksi 1,5 – 2 viikkoa. Ripustettavat osat ovat: paisti, paisti, kulmapaisti, entrecote, sisäfilee, sisäfilee ja paahtopaisti. Loput käytämme patojen ja jauhelihan valmistukseen. Liha leikataan ja pakataan Tajmassa Kållbyssä.

P Hannun tilalla tilan omistaa Kjell-Erik Hannus ja hänen poikapuolensa Tony Stenberg, joka auttaa päivittäisessä työssä sekä kylvämisessä ja puinnissa. Svingård, joka sijaitsee Karvsorin kylässä, viljelee itse noin 200 hehtaaria, ja sillä on myös urakointitoimintaa, jota myös Östmanin tilalla käytämme. Hannuksen tilalta peräisin oleva sianliha on pakastettu. Jatkossa aiomme pystyä tarjoamaan enemmän mahdollisuuksia makkaroille ja voileipälevitteille niiden sianlihan kanssa.

P Granös Grönsakerissa Ulf on omistaja ja Emma ja Sebastian Ring ovat tuotantopäälliköitä.

Yhtiöllä on 11 työntekijää, jotka työskentelevät päivittäisessä työssä. Kasvihuoneen kokonaispinta -ala on 12 000 m2. Yrityksellä on monia erilaisia tomaatteja ja se on edelläkävijä Suomessa uusien mielenkiintoisten tomaattien testaamisessa. Granös Grönsakerilla on yksinoikeus hunaja tomaatti Suomessa löydät sen verkkokaupastamme.

Tomaatit poimitaan kypsinä ja ne toimitetaan aina punaisina ja tuoreina.

Granös Grönsakerin verkkosivusto on www.ggvihannes.fi/ .

Pörtomin kukkapuutarhan omistavat Ingvald ja Marina Bergström. Vuonna 2012 he siirtyivät kukkien viljelystä salaatin viljelyyn. Vuonna 2014 ne laajenivat myös yrtteihin, ja nykyään niiden kasvihuonepinta -ala on 2700 m2, ja siellä työskentelee kaksi työntekijää. He pakkaavat kaikki tuotteet itse pieneen pakkaajaan, joka sijaitsee kasvihuoneen vieressä.

Jakobssonin luomutila Jeppossa kasvattaa luomuporkkanoitamme. Viljelijöiden nimet ovat Glenn ja Mats Jakobsson. Glenn ja Mats kasvattavat myös luomuperunoita ja kasvattavat lypsylehmiä. Veljillä on tilalla pieni pakkaamo, ja he ovat pakanneet omia porkkanoita ja perunoita jo pitkään. Gården har varit i ekologiskt bruk sedan år 1982.

Kvarnfors Gård sijaitsee kohteessa Pörtom. Tila kuuluu Tobias Dahlblomille, joka johtaa maatilaa, ja Erica Dahlblomille, joka huolehtii munatuotannon myynnistä ja markkinoinnista. Tilalla on myös työntekijä, joka auttaa tarvittaessa. Tilalla olevat kanat ovat vapaasti liikkuvia, mikä antaa eläimille mahdollisuuden käyttäytyä luonnollisemmin. Lisätietoja löytyy heidän verkkosivuiltaan. www.dahlblom.fi/sv

Thomas Jakobssonin luomutila sijaitsee Jussilassa.

Tilalla viljellään noin 15 hehtaaria luomuperunaa ja loput luomuvehnää, luomuohraa, luomukauraa, luomuleveä papuja ja luomuherneitä. Thomas toimittaa meille luomuperunoita kerran viikossa.

G ranholmin hillot ja marmeladit valmistetaan tomaateista, omenoista, erilaisista metsämarjoista ja viljellyistä marjoista, jotka on kasvatettu puhtaina ja luonnollisina. Metsänmarjat ovat kasvaneet villiksi Pohjanmaan metsissä ja saaristossa ja kypsyneet pitkien pohjoismaisten kesäpäivien aikana. Kirkkaat kesäyöt ovat antaneet heille erottuvan ja raikkaan tuoksun. Yritys sijaitsee Särkimossa ja sen omistavat Monica ja Samuel Granholm.

F maatilojen sisällä on Christer Finne. Heidän maatilansa sijaitsee Solfissa, ja niiden motto on tarjota asiakkaille mahdollisimman korkealaatuisia ja maukkaita tuotteita, joita voidaan kasvattaa niiden leveysasteilla kohtuulliseen hintaan, ja hallita viljelysmaata niin, että hedelmällisyys pidetään mahdollisimman korkeana ja ympäristövaikutukset mahdollisimman alhainen tulevien sukupolvien hyväksi.

Hälsoportens ekologiskt hembakta produkter hittar du på Fiskdisken Vasa, Köttdisken Malax och Gård smak. Njut av vårt stenungsbakade tunnbröd, fröknäcke eller våran saft/sirap på egenodlad fläderblom. Säsongsprodukter hittar du också som glögg, marmelader och senap till högtiders delikatesser.

Hälso Porten är en lokal aktör i Österbotten som arbetar med hälsa och välmående i fokus. Hälso Portens filosofi bygger på att uppnå ett naturligt fysiskt och psykiskt välmående med god kost och sunda levnadsvanor. En sund levnadsvana bjuder till mera livsglädje och harmoni för dig själv och din omgivning. Vårt fysiska välmående är lika viktigt som det psykiska.

Vi erbjuder vägledning och resultatcoaching för dig som vill förstärka den egna självbilden och självkänslan. Vi söker bakomliggande blockeringar som hindrar dig i vardagen från att uppnå dina mål och strävar gemensamt efter att skapa ett indre välbefinnande.

T takaisin Katkarapu on Jonas Haglundin ja Markus Sandvikin omistuksessa. Trygga Räkan on kalakauppa Nykarlebyssä. Valikoima koostuu lähinnä paikallisesti pyydetyistä kaloista. För ett bredare utbud tas även en del av fisken från Norge. Kaikki Gårdsmakin kautta myydyt kalat ovat kotimaisia. Suosituimpia tuotteitamme ovat erilaiset tuoreet kalat, savustettu kala ja erilaiset kalaputket.

D Österåkerin hunajan kanssa työskentelevät Maria ja Jens Österåker. Tämä on heidän panoksensa maailman pelastamiseen ja samalla he tarjoavat todellista hunajaa. Meillä on 60 mehiläisyhteisöä. Pesäkkeemme sijaitsevat Korsholmassa, aina kaukana vilkkaista teistä ja usein maatilaympäristössä.
He haluavat aina ajatella laatua määrän sijasta. He haluavat pystyä huolehtimaan mehiläisistä parhaalla mahdollisella tavalla, pitämään hauskaa eivätkä koskaan saa houkutusta ottaa pikavalintoja stressin vuoksi. ”Meille on tärkeää tarjota tuote, joka on aito alusta loppuun. ” Hunajaa ei koskaan kuumenneta, sitä sekoitetaan hyvin maltillisesti eikä se sisällä muuta kuin hunajaa.

D albo Must on maatilamuseo Socklotin kylässä Nykarlebyn ulkopuolella. Omistajat ovat Charlotta ja Dennis Sundqvist, Janet ja Stefan Backman. Kaksi sukupolvea asuu ja työskentelee maatilalla yhdessä tehdessään rypäleen puristemehua puutarhaomenoista. Meidän on lähinnä pakattava asiakkaiden omat omenat, mutta ostamme myös omenoita, joita asiakkaat eivät tarvitse. Mehu myydään 3 litran pussilaatikossa ja se ei sisällä lainkaan lisäaineita, vain 100% kylmäpuristettua ja pastöroitua omenamehua! Koska omenalajikkeet vaihtelevat omenoiden saatavuuden mukaan, jokaisella rypäleen puristemehulla on oma ainutlaatuinen maku. Jatkossa haluamme laajentaa omaa omenatarhaamme tarjoamaan lajikohtaista rypäleen puristemehua ja myös omenasiideriä!

Ä tilan omistaja on Kristian Bengts. Kristian on kehittänyt ainutlaatuisen konseptin vihreiden laiduntavien niittykalkkunoiden kanssa Hemmanetista. Tilalla lintujen hyvinvointi asetetaan etusijalle, joten kesäkuukausina kalkkunat menevät raikkaaseen rannikkoilmaan ympäri vuorokauden. Kristian, hänen isänsä ja työntekijät työskentelevät Hemmanetissa, jonka määrä vaihtelee kausityön mukaan.

Träskkulla gård är en EU-ekologiskt certifierad gård i Lövö, Pedersöre. De som driver gården heter Pia och Tomas Nyström och tidvis har vi hjälp av utomstående. De har nästan 200 biffdjur av rasen Simmental och odlar ca. 150 hektar. Främst odlas vall för att få gräs åt djuren.

Heidän pihvieläimet menevät ulos koko laiduntamisen ajan ja laiduntavat ruohoa ja yrttejä laitumilla. Loput ajasta he viettävät löysässä asunnossa, jossa he syövät tilalla korjattua säilörehua. Eläimet ovat erittäin rauhallisia ja niillä on suuria laidunalueita laiduntamisen lähellä. ”Voimme sanoa puhtaalla omantunnolla, että liha tulee onnellisilta eläimiltä.

Bacca AB (Petsmo wears) sijaitsee kohteessa Petsmo. Yrityksen omistavat Björn Nyman ja avopuoliso Gunni Björk. Hänen poikansa Kim Nyman auttaa tarvittaessa. Noin 20 hehtaarin tila on ollut luonnonmukaisessa käytössä vuodesta 2000 lähtien. Samana vuonna alkoi marjapensaiden istutus. Vähitellen tila on täynnä erilaisia marjapensaita. Tärkeimmät marjamme ovat: tyrni, Saskatoon, Aronia ja Bush -mustikat. Bacca Gårdin uutuusmustikakastikkeen odotetaan tuottavan satoa kesällä 2020. Myymme marjoja pakastettuna 200G ja 500G pakastimiin. Sadonkorjuukauden aikana on mahdollista ostaa tuoreita marjoja. Valmistamme myös mehuja ja marjajauheita lähinnä tilauksesta. Meillä on myös eniten marjoja itsepoiminnassa, tervetuloa! Verkkosivusto: www.bacca.fi

Aroma är ett hantverksbageri med småskalig produktion. Vi använder oss av ursprungliga bakningsmetoder och använder lokala råvaror i mån av möjlighet.

Vårt fokus ligger på stenugnsbakat surdegsbröd, smörbakta bullar och produktion enligt säsong och råvara. Det småskaliga hantverket ger även ett stort eget utrymme för kreativitet.

www.aroma.fi

Företaget ägs av unga entreprenören Emma Häggblom som har drivit Citygrillen i Närpes sedan år 2012. Idén om djävulssylt kom när Emma själv skulle göra en kycklinghamburgare på Citygrillen, men tyckte att något fattades. I flera år finslipade Emma på receptet. Nu finns äntligen den godaste djävulssylten att köpas på burk! Djävulssylten innehåller de absolut finaste, färska paprikorna, tomaterna och chili odlade i Närpes

Finnish Superberries – hälsa och vitalitet i familjernas vardag

Våra rötter går tillbaka till 1700-talet, då kungen i Sverige förlänade marken till nybyggarna i vårt släkt. Våra förfäder bröt marken och byggde upp gården med namnet Sandås som även gav släktens efternamn. Det svenska riket delades och så småningom bildades det nya landet Finland, släkten kom och släkten gick, men jordbruket fortsatte.

Under 2000-talet hade alla vi barn i huset flyttat ut från gården, bildat familjer och skaffat egna yrken och hus. Men så småningom ville våra ålderstigna föräldrar överlåta gården till oss yngre. Vi blev då tvungna att ta ställning till vad som var viktigt för oss. Vi drog slutsatsen att vi gärna ville fortsätta gårdens anor men att vi hellre skulle investera i att producera råvaror med naturliga hälsoeffekter istället för att fortsätta med den traditionella spannmålsodlingen. Vi valde också att omlägga jordbruket till ekologisk produktion så att vi på så sätt kunde skydda den miljö som är så viktig för oss.

Finland är en optimal plats för bärodling. Vi har långa ljusa somrar då solen skiner även nattetid medan vintern är lång och mörk. Detta innebär att växterna får en lång och god vila men även en intensiv, ljus växtsäsong. Dessutom är vår natur ren; luften och jordmånen är friska och vi har gott om grundvatten samt en tillräckligt regnig sommar och höst. De ekologiskt odlade bären, både i naturen och på vara odlingar får näring och vatten direkt från den näringsrika jordmånen som är särskild väl lämpad för bärväxter. Allt detta bidrar till att våra bär utvecklas till saftiga vitamin- och antioxidantbomber som är svåra att hitta på andra breddgrader.

Idag är Finnish Superberries ett växande förädlingscenter för finska, hälsofrämjande och ekologiskt producerade bär. Vi odlar aroniabär på våra egna och flera närliggande åkrar och samlar rena finska vilda bär som råvara till våra produkter. Vi skördar våra bär vid rätt tidpunkt och pressar dem till must omedelbart i närheten av åkrarna och plockplatserna för vilda bär.

Mustningen och torkprocessen som sker vid låg temperatur är skonsamma för bären. Detta säkerställer att alla viktiga, hälsosamma ingredienser bibehålls i råvaran för våra produkter. Från dessa bär förädlar vi hälsosam mat, som är lätt för alla att ta till sig för att få en daglig dos av antioxidanter och vitaminer.

FungiFinland i Kimo, produceras gourmet svampar. Huvudsorterna är Skivling och Shiitake.
FungiFinland sköts av familjen Hägglund, och ämnar snabbt öka produktionen, och bli en nationell producent.

SVAMPPAJ PÅ BOVETE- & TALKKUNAMJÖL
Skriv ut recept
Ingredienser

8 PORTIONER

Botten
100 g smör
1 1⁄2 dl bovetemjöl
1 1⁄2 dl talkkunamjöl
1 krm salt
1 tsk bakpulver
1 dl vatten

Fyllning
1 l färsk Skivling
1 msk smör
1 liten lök
1–2 vitlöksklyftor
2 dl grädde
1⁄2 msk sojasås
150 g riven ost
1 dl persilja, finklippt
Så gör du

Blanda samman det mjuka smöret med bovetemjöl, talkkunamjöl, salt och bakpulver. Tillsätt kallt vatten och rör ihop till en slät pajdeg.
Platta ut med fuktig hand i en pajform.
Förgrädda i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
Förbered under tiden pajens fyllning. Ansa svampen och fräs den torr i panna, tillsätt en klick smör, finhackad lök och pressad vitlök. Låt fräsa en stund tills löken blir mjuk.
Tillsätt grädden och låt småkoka cirka 5 minuter. Smaksätt med soja och persilja.
Bred svampstuvningen på den förgräddade bottnen och strö över riven ost. Grädda ytterligare cirka 10–12 minuter. Servera med fräsch sallad enligt säsong.

  • Kombucha har tillverkats och druckits i över 2000 år, och tros ha sitt ursprung i norra Kina. Drycken framställs genom fermentering av sötat te, med hjälp av en symbios av bakterier och jäst, även kallad SCOBY eller te-/kombuchasvamp. Slutresultatet är en något kolsyrad dryck med låg sockerhalt som innehåller syror som främjar bl.a. magens egen bakteriestam, kombuchan hör till kategorin probiotika. I fermenteringsprocessen uppstår naturligt en liten mängd alkohol, dock under 1,2 %, och passar därför inte till personer som bör avstå helt från alkohol. Kombucha är ett hantverk och små variationer i smak och kolsyrahalt kan pga detta förekomma.

I Maxmo skärgård finns ett litet chokladbageri i byn Kvimo. Där tillverkas chokladpraliner och chokladkakor förhand av de finaste råvaror och med en stor passion för smaker och smakkombinationer.

Maxmo Hembageri har funnits sedan år 1994, men år 2014 tillades bifirman M.Chocolat och numera tillverkar bageriet enbart chokladprodukter.

För ägaren Gunilla Norrlin har det alltid varit viktigt att arbeta med bra råvaror.
Fin chokladen som används görs av Felchlins finaste kakaobönor, kakaosmör och socker, blandad med färsk grädde, smör och bär från Maxmo med omnejd och en stor portion kärlek. Lite lyx i vardagen.

  • Jordgubbar från växhusthus, Odlare Haka Trädgård

Vi är stolta återförsäljare av Best Pepper AB smakrika produkt från Sverige som driver egna pepparodlingsprojekt i Kambodja.

Vi, Joakim och Robin älskar matlagning. Vi satsar på bra råvaror, gott vin men framförallt satsar vi på de rätta kryddorna och de bästa verktygen. 

Eftersom vi båda är kräsna då det kommer till kryddor och verktyg, så testar vi allt före vi lägger upp det på webbshoppen. För vi kan inte sälja något som vi inte är nöjda med själv. 

Best Pepper AB från Sverige driver egna pepparodlingsprojekt i Kambodja, ett land där världens bästa peppar har odlats i mer än 1000 år.

Pepparn odlas så som kambodjanerna alltid har gjort i alla tider, utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Med en grön tankegång, genom hela produktionen, kan vi stolt säga att vi levererar den bästa tänkbara pepparn från jord till bord.

Lillkungs Bageri & Konditori kb

Lillkungs Bageri är ett litet bageri som är beläget i Oravais samt ett kafé i Nykarleby.

Företaget har funnits i 50 år och nu är det 2:a generationen som bakar.

Ägare är Mikael och Marika Lillkung.

De bakar allt från matbröd, semlor, bullar, till salta och söta konditoriprodukter, biskvier m.m. till vardag och fest.

  • SM silvermedaljör i Sverige 2013
Namitupa är en familjeägd traditionell godisfabrik belägen i en liten by i Ilmajoki. Namitupa är speciellt känd för salmiak-expertis och spännande och prisade salta lakritsprodukter. Förutom att baka traditionella salmiakgodisar har vår passion och expertis för salmiak drivit oss att utveckla flera nya fantastiska smakkombinationer i jakten på en perfekt balans mellan sälta, sötma och fräschör. Namitupa hantverksgodis är ett utmärkt val att unna dig själv eller överraska någon med en läcker present!
  • Nordic Microgreens som finns i Socklot ägs och drivs av Anders Segervall och Spiros Felekis. Det är ett ungt och växande företag som odlar mikrogrönt inomhus i ett f.d. pälshus. Mikrogrönt är välsmakande unga plantor (5-10cm) som är sprängfyllda med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Eftersom de odlas inomhus med jämn temperatur och kontrollerat ljus kan de skördas varje vecka och på så sätt levereras färska året runt. Mikrogrönt passar såväl till garnering som i sallader, smoothies, soppor och som tillbehör.

Vem är vi?

Närpes Glassfabrik Ab är ett familjeföretag, startat av bröderna Magnus och Mathias Westerlund. Bolaget grundades år 2021 och produktionen inleddes på våren 2022. Glassfabriken hittas på Vasavägen 137, cirka 1,5 kilometer norr om Närpes centrum.

En varm sommardag i juni 2021 sitter Mathias på torget i Närpes centrum och avnjuter en glass från den lokala glasskiosken, när han plötsligt slås av en tanke:

“Kva tråkit att itt e finns nar som lagar in rektit god glass i Närpes!”

Den tanken var allt som behövdes för att sätta hjulen i rullning.

– Kan vi tillverka en glass till ett rimligt pris som dessutom är bättre än vad som redan finns idag?

– Ja.

– Bra. Då gör vi det.

Tiden från idé till handling var kort. Bolaget Närpes Glassfabrik Ab skrivs in i handelsregistret redan 1 september 2021. Cirka tre månader efter att Mathias ätit sin glass på torget står markarbetet redan klart, där glassfabriken snart ska byggas. Nu är det på riktigt. Nu är vi igång.

Mathias, med mångårig erfarenhet från restaurang- och bageribranschen, utses till Glassmästare och börjar skissa på recept. En glassmaskin och pastörisator har redan anlänt och vi experimenterar med olika baser och smaksättningar. Wow. Det är ju såhär glass ska smaka!

Vi inser snabbt att man inte behöver använda sig av artificiella ingredienser; Om man använder färska, lokala och naturliga råvaror får man en mycket godare glass! Det råder ingen brist på råvaror i området. I hela Närpes och Österbotten produceras råvaror av oerhört hög kvalité som lämpar sig utmärkt antingen som bas eller smaksättning i glass!

Tyvärr har vi inte ännu hittat lokalproducerade vaniljstänger eller kakaobönor i Österbotten. Vi lever ändå på hoppet. I det livskraftiga och företagsamma Österbotten är allting möjligt!

 I mars 2022 blev den hantverksmässiga fabriken färdigställd och produktionen inleds.

  • Ohlssons Bigård har varit i verksam sedan 1989 och startades av en liten annons i den lokala tidiningen. Marianne och Sven Olof Ohlsson är de som byggt upp verksamheten från grunden. Från ett småskaligt hobbyintresse till en ”produktion”. De första fyra kuporna de tog sig an, kom från en man som inte orkade ta hand om sina bin mer och därför lagt ut en annons där han sökte en ansvarsfull person som kunde ta över hans bisamhällen. Marianne och Sven Olof hade först bara varit nyfikna på att höra hur biodling gick till och de hade inte planerat att ta över mannens bin. Men när de väl var där och han visade dem hur allt fungerade så kunde de inte tacka nej.
Kumara tila (Laihianpojat) är ett företag specialiserat på torghandel med bär och grönsaker. Vi har långa traditioner inom bär- och grönsakshandeln, som går tillbaka till början av 1990-talet. Dessutom odlar vi jordgubbar och trädgårdsärter i Laihia och Isonkyrö Naarajoki för vår marknadsförsäljning. Jordgubbssorterna vi odlar är: Honeoye, Rumba, Sonata och Polka. Vår odling bygger på tillvägagångssätt som är så naturliga som möjligt, med respekt för naturens värden. Vi vill garantera våra kunder ekologiska fräscha sommarläckerheter och vänlig service.

Odlare: Per Jåfs
Från Vörå

Odlare: Per Jåfs
Från Vörå

TERVETULOA OSTELEMAAN PAIKALLISESTI LÄHELLÄ TUOTETTUA RUOKAA!

Aloitimme myymällä pastöroidun homogenoimattoman Gårds Mjölkin. Nyt olemme laajentaneet valikoimaamme täällä Gårds Smak -verkkokaupassa ja tarjoamme myös mm. naudanlihaa ja sianlihaa, vihanneksia, munia, jauhoja, rouheita ja leipää.