VÅRA PRODUCENTER

Vet du vem som producerat just din mat? Det vet vi, vilken rikedom det är i dagsläget att faktiskt veta varifrån ens mat kommer och dessutom kunna vara säker på att produktionen går schyst till. Gårds Smak strävar alltid till att hitta lokala producenter som kan leverera produkter som ni efterfrågar! Du hittar mer information om våra producenter här.

Det dagliga arbetet i ladugården görs av Jonas Östman och fästmön Erika. Vår far Göran Östman hjälper till med underhållet och ladugården när det behövs, medan vår mor Birgitta Östman sköter om gårdens eget mejeri. På gården i Karvsor i Vörå, finns över 100 kor. Av mjölken tillverkas pastöriserad ohomogeniserad gårdsmjölk som säljs i 1 liters förpackningar. Även nötköttet som säljs på Gårds Smak kommer från Östmans Gård. Köttet hängmöras i 1,5 – 2 veckor. Delarna vi hängmörar är: ytterstek, innerstek, hörnstek, entrecote, ytterfilé, innerfilé och rostbiff. Resten använder vi till att göra grytbitar och malet kött. Köttet styckas och packas vid Tajma i Kållby.

Hannus-gard-logo

På Hannus gård är det Kjell-Erik Hannus som äger gården och hans styvson Tony Stenberg som hjälper till med det dagliga arbetet samt sådd och tröskning. Svingård som är belägen i Karvsor by odlar ca 200 hektar själv och har också entreprenadverksamhet som även vi på Östmans gård använder oss av. Grisköttet som kommer från Hannus gård djupfryses. I framtiden har vi som plan att kunna ge flera möjligheter till korv och smörgåspålägg med deras griskött.

Flowergarden som finns i Pörtom ägs av Ingvald och Marina Bergström. 2012 bytte de om från blomodling till salladsodling. År 2014 utökade de även till örter och har idag en växthusyta på 2700m2 med två anställda. De packar alla produkter själva i ett litet packeri som sitter ihop med växthuset.

Jakobssons ekogård som finns i Jeppo odlar våra ekologiska morötter. Odlarna heter Glenn och Mats Jakobsson. Glenn och Mats odlar även ekopotatis och driver uppfödning av mjölkrastjurar. Bröderna har ett litet packeri på gården och har sedan länge paketerat sina egna morötter och potatisar. Gården har varit i ekologiskt bruk sedan år 1982.

Kvarnfors Gård är belägen i Pörtom. Gården ägs av Tobias Dahlblom som sköter lantbruket och Erica Dahlblom som tar hand om försäljning och marknadsföring av äggproduktionen. Gården har också en anställd som hjälper till där det behövs. Hönorna på gården är frigående vilket ger djuren möjlighet till ett mera naturligt beteende. Mer information hittar du på deras hemsida. www.dahlblom.fi/sv

Lars gård logo

Thomas Jakobsson ekologiska gård finns i Jussila.
På gården odlas cirka 15 hektar ekopotatis och resten av eko vete, eko korn, eko havre, eko bondbönor, eko ärter.
Thomas levererar eko potatis till oss en gång per vecka.

Granholm’s sylter och marmelader är tillverkade av tomater, äpplen, olika skogsbär samt odlade bär som odlats rent och naturligt. Skogsbären har vuxit vilda i Österbottens skogar och skärgård och mognat under de långa nordiska sommardagarna. De ljusa sommarnätterna har gett dem den säregna och fräscha aromen. Företaget finns i Särkimo och ägs av Monica och Samuel Granholm.

https://www.granholms.fi/

Finne farms ägs av Christer Finne. Deras gård finns i Solf och deras motto är att förse kunderna med så högkvalitativa och välsmakande produkter som kan odlas på deras breddgrader till en rimlig kostnad, samt att förvalta odlingsjorden så att bördigheten hålls så hög som möjligt och miljöpåverkan så låg som möjligt till gagn för kommande generationer.

https://www.facebook.com/FinneFarm/

Hälsoportens ekologiskt hembakta produkter hittar du på Fiskdisken Vasa, Köttdisken Malax och Gård smak. Njut av vårt stenungsbakade tunnbröd, fröknäcke eller våran saft/sirap på egenodlad fläderblom. Säsongsprodukter hittar du också som glögg, marmelader och senap till högtiders delikatesser.

Hälso Porten är en lokal aktör i Österbotten som arbetar med hälsa och välmående i fokus. Hälso Portens filosofi bygger på att uppnå ett naturligt fysiskt och psykiskt välmående med god kost och sunda levnadsvanor. En sund levnadsvana bjuder till mera livsglädje och harmoni för dig själv och din omgivning. Vårt fysiska välmående är lika viktigt som det psykiska.

Vi erbjuder vägledning och resultatcoaching för dig som vill förstärka den egna självbilden och självkänslan. Vi söker bakomliggande blockeringar som hindrar dig i vardagen från att uppnå dina mål och strävar gemensamt efter att skapa ett indre välbefinnande.

https://halsoporten.fi/

Trygga Räkan ägs av Jonas Haglund och Markus Sandvik. Trygga Räkan är en fiskaffär i Nykarleby. Utbudet består till största del av lokalfångad fisk. För ett bredare utbud tas även en del av fisken från Norge. All fisk som säljs via Gårdsmak är inhemsk. Våra mest omtyckta produker är olika typer av färsk fisk, rökt fisk och våra olika fiskröror.

De som jobbar med Österåkers honung är Maria och Jens Österåker. Det här är deras bidrag till att rädda världen och de erbjuder samtidigt äkta honung. Vi har 60 producerande bisamhällen. Våra bikupor finns i Korsholm, alltid placerade långt från livligt trafikerade vägar och ofta i gårdsmiljö. 
De vill alltid tänka kvalitet framom kvantitet. De vill orka ta hand om bina på bästa sätt, tycka det är roligt och aldrig frestas att ta genvägar på grund av stress. ”För oss är det viktigt att erbjuda en produkt som är äkta från början till slut”. Honungen värms aldrig upp, den rörs väldigt sparsamt och innehåller inget annat än honung. 

Dalbo Must är ett gårdsmusteri i Socklot by, utanför Nykarleby. Ägarna heter Charlotta och Dennis Sundqvist, Janet och Stefan Backman. På gården bor och jobbar två generationer tillsammans med att tillverka must av trädgårdsäpplen. Främst mustar vi kundernas egna äpplen, men vi köper också in äpplen som kunderna inte har behov av. Musten säljs i 3-liters bag-in-box -förpackningar och innehåller inga tillsatsämnen alls, bara 100% kallpressad och pastöriserad äppelmust! Eftersom äppelsorterna varierar i enlighet med tillgången på äpplen, får all must en egen, unik smak. I framtiden vill vi utöka vår egen äppelodling för att kunna erbjuda sortspecifik must och även äppelcider!

Ägaren till gården är Kristian Bengts. Kristian har jobbat fram ett unikt koncept med grönbetande ängskalkoner från Hemmanet. På gården sätts fåglarnas välbefinnande först så under sommarmånaderna går kalkonerna ute i den friska kustluften dygnet runt. På Hemmanet jobbar Kristian, hans far och de anställda som varierar i antal beroende på säsongsarbetet.

https://www.hemmanet.fi/sv/

Träskkulla gård är en EU-ekologiskt certifierad gård i Lövö, Pedersöre. De som driver gården heter Pia och Tomas Nyström och tidvis har vi hjälp av utomstående. De har nästan 200 biffdjur av rasen Simmental och odlar ca. 150 hektar. Främst odlas vall för att få gräs åt djuren.

Deras biffdjur går ute hela betessäsongen och betar gräs och örter i hagarna. Övrig tid tillbringar de i lösdriftstall där de äter ensilage som är skördat på gården. Djuren är mycket lugna och har stora områden att beta nära gården. ”Vi kan med gott samvete säga att köttet kommer från lyckliga djur.

https://www.ekobeef.fi/

Aroma är ett hantverksbageri med småskalig produktion. Vi använder oss av ursprungliga bakningsmetoder och använder lokala råvaror i mån av möjlighet.

Vårt fokus ligger på stenugnsbakat surdegsbröd, smörbakta bullar och produktion enligt säsong och råvara. Det småskaliga hantverket ger även ett stort eget utrymme för kreativitet.

www.aroma.fi

Företaget ägs av unga entreprenören Emma Häggblom som har drivit Citygrillen i Närpes sedan år 2012. Idén om djävulssylt kom när Emma själv skulle göra en kycklinghamburgare på Citygrillen, men tyckte att något fattades. I flera år finslipade Emma på receptet. Nu finns äntligen den godaste djävulssylten att köpas på burk! Djävulssylten innehåller de absolut finaste, färska paprikorna, tomaterna och chili odlade i Närpes.

Finnish Superberries – hälsa och vitalitet i familjernas vardag

Våra rötter går tillbaka till 1700-talet, då kungen i Sverige förlänade marken till nybyggarna i vårt släkt. Våra förfäder bröt marken och byggde upp gården med namnet Sandås som även gav släktens efternamn. Det svenska riket delades och så småningom bildades det nya landet Finland, släkten kom och släkten gick, men jordbruket fortsatte.

Under 2000-talet hade alla vi barn i huset flyttat ut från gården, bildat familjer och skaffat egna yrken och hus. Men så småningom ville våra ålderstigna föräldrar överlåta gården till oss yngre. Vi blev då tvungna att ta ställning till vad som var viktigt för oss. Vi drog slutsatsen att vi gärna ville fortsätta gårdens anor men att vi hellre skulle investera i att producera råvaror med naturliga hälsoeffekter istället för att fortsätta med den traditionella spannmålsodlingen. Vi valde också att omlägga jordbruket till ekologisk produktion så att vi på så sätt kunde skydda den miljö som är så viktig för oss.

Finland är en optimal plats för bärodling. Vi har långa ljusa somrar då solen skiner även nattetid medan vintern är lång och mörk. Detta innebär att växterna får en lång och god vila men även en intensiv, ljus växtsäsong. Dessutom är vår natur ren; luften och jordmånen är friska och vi har gott om grundvatten samt en tillräckligt regnig sommar och höst. De ekologiskt odlade bären, både i naturen och på vara odlingar får näring och vatten direkt från den näringsrika jordmånen som är särskild väl lämpad för bärväxter. Allt detta bidrar till att våra bär utvecklas till saftiga vitamin- och antioxidantbomber som är svåra att hitta på andra breddgrader.

Idag är Finnish Superberries ett växande förädlingscenter för finska, hälsofrämjande och ekologiskt producerade bär. Vi odlar aroniabär på våra egna och flera närliggande åkrar och samlar rena finska vilda bär som råvara till våra produkter. Vi skördar våra bär vid rätt tidpunkt och pressar dem till must omedelbart i närheten av åkrarna och plockplatserna för vilda bär.

Mustningen och torkprocessen som sker vid låg temperatur är skonsamma för bären. Detta säkerställer att alla viktiga, hälsosamma ingredienser bibehålls i råvaran för våra produkter. Från dessa bär förädlar vi hälsosam mat, som är lätt för alla att ta till sig för att få en daglig dos av antioxidanter och vitaminer.

https://finnishsuperberries.com/

Bakom GN Chocolates finns Gunilla Norrlin, som i grunden är utbildad bagare. Ända sedan liten har hon samlat på recept och haft ett gediget intresse för bakning.

År 1994 startade hon företaget, som då erbjöd bröd, bullar och tårtor. En helgkurs i choklad blev startskottet för en lång och passionerad relation till chokladen. För Gunilla är det en förmån att få gå till ett jobb man älskar, för att få jobba med choklad det är något hon aldrig kommer att tröttna på.

https://www.chocolat.fi/

Lillkungs Bageri hittar ni i Oravais. Och ett Konditori i Nykarleby. Vi gör allt från matbröd, bullar, grisar, wienerbröd, tårtor till vardag och fest

https://www.facebook.com/www.lillkungsbageri.fi/

Namitupa is a family owned traditional candy factory located in a small village of Ilmajoki. Namitupa is specially well known for salmiac-expertise and exciting and awarded salty licorice products. Besides baking traditional salmiac candies our passion and expertise for salmiac has driven us to develop several new amazing flavor combinations in search of a perfect balance of saltiness, sweetness and freshness. Namitupa artisan candies are great choise to treat yourself or suprise somebody with a delicous gift!

https://secretofsaltylicorice.com/

Österbottnisk hantverksglass från Närpes Glassfabrik

På Närpes Glassfabrik tillverkar vi hantverksglass från grunden. Med färsk, österbottnisk mjölk, grädde och ägg skapar vi en smakupplevelse utan motstycke. Vi producerar i små satser vilket ger en kvalité och smak du inte tidigare upplevt.

Glassen smaksätts med naturliga ingredienser, såsom lokalt odlade jordgubbar och hallon eller blåbär och lingon plockade i vår härliga, österbottniska skog.

Vi använder bara naturliga ingredienser – inga konstigheter. En ingredienslista som tål dagsljus, helt enkelt.

Östmans Gård, Vörå

Mjölk är basprodukten i glass. Vi köper vår mjölk till glassproduktionen färsk, direkt från Östmans Gård i Vörå.

Mjölken pastöriseras hos Östmans före leverans. Pastöriseringen är mild, vilket behåller mjölkens naturliga smak. Mjölken är inte ESL- eller UHT-behandlad.

Ohlssons Bigård har varit i verksam sedan 1989 och startades av en liten annons i den lokala tidiningen. Marianne och Sven Olof Ohlsson är de som byggt upp verksamheten från grunden. Från ett småskaligt hobbyintresse till en ”produktion”. De första fyra kuporna de tog sig an, kom från en man som inte orkade ta hand om sina bin mer och därför lagt ut en annons där han sökte en ansvarsfull person som kunde ta över hans bisamhällen. Marianne och Sven Olof hade först bara varit nyfikna på att höra hur biodling gick till och de hade inte planerat att ta över mannens bin. Men när de väl var där och han visade dem hur allt fungerade så kunde de inte tacka nej.

https://www.ohlssonsbigard.fi/

Oy Snellman Ab är en familjeägd finländsk livsmedelskoncern med huvudkontor i Jakobstad i Österbotten,

I Jakobstad finns också företagets slakteri, charkuteri och distributionscentum.

Snellman grundades 1951 av bröderna Kurt och Lars Snellman. Bröderna Karl, Per och Henry blev senare delägare i företaget. Snellman är idag Finlands tredje största köttkoncern med cirka 1 600 anställda, och en omsättning på omkring 300 miljoner euro[1].

Roland Snellman är sedan 2017 verkställande direktör.

I Sverige är företaget verksamt genom dotterbolaget Snellman Sverige AB under varumärket Familjen Snellman.

https://snellman.fi/sv/

Tajma är ett småskaligt slakteri som sköter om hela kedjan från slakt, hängmörning, styckning till packning enligt kundens önskemål. Slakteriet tar emot nöt, gris, lamm, get, vildsvin och häst. Vi lägger fokus på djurens välbefinnande och försöker ge djuren en så stressfri miljö som möjligt, vilket i slutändan också höjer kvaliteten på köttet.

Företaget grundades år 2013 av nitton delägare – en brokig skara av matproducenter med egna djurgårdar. Bland delägarna finns också mångårig erfarenhet av slakteri- och köttförädlingsverksamhet representerad. Verksamheten startade hösten 2014 i nybyggda lokaliteter.

http://www.tajma.fi/

med många misslyckanden och framgångar. Tintos kaffe har styrka, men har en mjuk smak som gör det lätt för kaffevännerna att hitta en ny bekantskap.

Tinto kaffets syrlighet, fruktighet, chokladsmak och rostning är i en smaklig balans.

Tinto Roastery vill dela med sig sin kunskap om kaffe och kaffets framställning åt alla som är intresserade. Rosteriet anordnar smakkvällar och kaffeutbildning där deltagarna får göra sina egna kaffeblandningar och naturligtvis smaka på läckra specialkaffesorter.

Nära rostat, bättre och rejälare kaffe!

https://tinto.fi/sv/hemsida/

Nordströms Bär är en relativt nystartad verksamhet. Vi odlar POLKA jordgubbar och du hittar oss i Jussila, Munsala.
Våra jordgubbar gödslas med mineralgödsel genom droppsystem och ohyra bekämpas endast med ekologiskt godkända bekämpningsmedel.
Jordgubbarna plockar vi själva och de kan köpas från Gårds-Smak.
Via nedan sida kan du följa med när jordgubbarna odlas.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100069714874794

Juustoportti är ett över 50-årigt familjeföretag. Juustoporttis historia kulmineras i den svarta frisiska kvigan Isabella. Denna kviga var den första i sitt ras i Sydösterbotten, den skaffades till gården Keski-Kasari i Jalasjärvi år 1965. Mjölkmängderna som Isabella producerade var betydligt större än vad man var van vid tidigare. Också kvaliteten på mjölken passade bättre till osttillverkningen. Isabellas berättelse är en viktig del av Juustoporttis historia det är där allt började. Juustoportti har vuxit under de 50 åren från ett litet gårdsysteri till ett företag som sysselsätter över 200 personer. Juustoportti driver i tillägg till mejeri- och ysteriverksamheten även café- och restaurangverksamhet i Jalasjärvi och Mäntsälä samt företaget Kasvis Galleria, som tillverkar matprodukter i Kuopio.

Otto Gård
Vi som driver Otto gård heter Inge-Gerd och Kaj Nylund. Gården har fått sitt namn efter Kajs farfar Otto, som köpte gården 1922.
Otto gård är en ekologisk familjegård som i huvudsak odlar spelt (dinkel), vete, råg och bondbönor. I växtföljden ingår även ärter, korn, oljehampa och gröngödsling.
Vi förädlar egen spannmål till mjöl i olika fraktioner genom malning på vår stenkvarn och till sommaren-23 även en virvelkvarn.
Alla produkter som vi säljer är odlade och förädlade på den ekocertifierade gården i Pensala, Nykarleby, Österbotten. Alla våra produkter är naturligtvis fria från tillsatsämnen.